Pages - Menu

sâmbătă, 10 martie 2012

Conspiratia tacerii: Vaticanul, guvernat de "Omerta"

Canalul de televiziune italian La7 a difuzat un interviu cu un fost angajat al Sfantului Scaun, care, sub protectia anonimatului, a declarat printre altele ca Vaticanul este condus de "Omerta", conspiratia tacerii.

"Cartita" pretinde a fi una dintre cele mai mult de 20 de persoane ale Sfantului Scaun cu ajutorul carora s-au scurs documente secrete in mass-media italiana, in ultimele saptamani, intr-o afacere care a fost comparata cu scandalul WikiLeaks si numita "Vati-leaks", informeaza The Telegraph.

Sursa a spus ca a lucrat la Vatican mai mult de 20 de ani. Fata lui a fost ascunsa si vocea sa a fost distorsionata, intr-un interviu difuzat saptamana trecuta de televiziunea italiana La7.

Potrivit unor pasaje din interviu, fostul angajat sustine ca Vaticanul a fost scufundat in intrigi, secrete si intr-un climat de intimidare. "Poate ca exista un fel de 'Omerta', pentru a preveni adevarul sa iasa la suprafata. Nu din cauza unei lupte pentru putere, ci poate din cauza fricii", a adaugat el.

El a pretins ca a lucrat la Secretariatul de Stat al Vaticanului, care este condus de o persoana puternica, dar nepopulara, Tarcisio Bertone.

"Cartita" a mai spus ca Vaticanul este un loc unde "poti sa comiti o crima si apoi sa dispari in ceata", facand referire la un scandal de nepatruns, in care a fost implicata Garda Elvetiana. In 1998, un tanar soldat i-a impuscat mortal pe comandantul corpului de garda si pe sotia sa, inainte de a se sinucide.

Mama presupusului asasin, Cedric Tornay, nu a acceptat niciodata ca fiul ei s-a sinucis si a cerut Papei Benedict al XVI-lea sa redeschida cazul, pe fondul speculatiilor ca adevaratul criminal al celor trei nu ar putea fi prins.

Scurgerile de informatii de la Vatican, din ultimele saptamani, sustin ca in interiorul acestuia exista coruptie si nepotism. Au mai aparut informatii si despre netransparenta bancii Vaticaului si rapoarte neconfirmate despre un complot de asasinare a Papei.

Fostul angajat a respins acuzatiile conform carora documentele au fost dezvaluite in schimbul unor sume de bani: "Ceva de genul acesta este de neconceput pentru mine".

El a cerut Vaticanului sa reinvestigheze "cu zel" unul dintre cele mai durabile mistere din istoria Vaticaului - rapirea adolescentei Emanuela Orlandi, care s-a intamplat cu 30 de ani in urma.

De-a lungul anilor, s-a sustinut ca Orlandi a fost rapita, astfel incat ea sa fie folosita in schimbul eliberarii lui Mehmed Ali Agca, turcul care a incercat sa-l omoare pe Papa Ioan Paul al II-lea, in Piata Sf. Petru in 1981.

Fostul angajat a fost intrebat, la televiziunea italiana, daca se gandeste la posibilele consecinte, ca urmare a marturiilor sale. Acesta a raspuns: "Eu ma simt calm, am o mare credinta si pentru acest lucru ii multumesc lui Dumnezeu. Marturia mea sa fie luata ca exemplu", conform agentiei de stiri ANSA.