joi, 21 februarie 2013

Uniunea Poştală Universală ( UPU ) in China

                                                            UPU in China


CE ESTE UPU?

Uniunea Poştală Universală (UPU) este o organizaţie interguvernamentală şi o agenţie specializată în componenţa Organizaţiei Naţiunilor Unite, cu sediul la Bern, Elveţia si a fost înfiinţată la 9 octombrie 1874. Tratatul de la Berna avea sa puna bazele Uniunii Generale a Postelor. Tratatul a intrat in vigoare in 1875, iar cu ocazia Conferintei de la Paris, din 1878, Uniunea Generala a Postelor a devenit Uniunea Postal Universala (UPU), UPU include 190 de ţări-membre, care formează teritoriul poştal unic pentru schimbul reciproc al trimiterilor poştei de scrisori.Uniunea Poştală Universală (UPU), este principalul forum de cooperare între toţi participanţii sectorului poştal, care permite întreţinerea unei adevărate reţele universale oferind produse şi servicii poştale moderne.Ca agenţie specializată a Naţiunilor Unite, organizaţia are un rol consultativ, de mediere, de legătură şi asigură asistenţa tehnică dacă e necesar. Ea stabileşte regulile pentru schimburile poştale universale şi face recomandări pentru creşterea volumului de corespondenţă.
UPU in China
La 1 martie 1914, China a aderat la postal Uniunii Internaționale. În aprilie 1951, sediul legitim al Chinei în UPU a fost uzurpat. La 13 aprilie 1972, UPU a adoptat o rezoluție pentru a restabili scaunul legitim în China. În noiembrie 1972, China, în calitate de membru poștale și de consultare al Consiliului de Cercetare UPU, a participat la reuniunea anuală a Consiliului din Berna.Din 1974-1994 China a participat  la Congresele UPU Indeplinind toate procedurile relevante prevazutede UPU. De patru ori China a fost aleasa in calitate de vice presedinte al congresului si de doua ori membru al Consiliului de Exploatare Postala.China a mai fost aleasa si pentru consiliul de Administrare UPU.La congresul de la Seul din 1994 Chinas a semnat toate actele juridice ale UPU si in 23 august 1999 le Beijing a avut loc al 22-lea congres al UPU.
In 2000 relatiile Chinei cu UPU a fost intens promovata iar schimurile bilaterale si de colaborare au fost extinse. Dupa gazduirea celui de-al 22-lea congres din 1999  ca presedinte al Consiliului Executiva (UPU), China a facut eforturi mari pentru a promova intreprinderile UPU fapt care i-a atribuit Chinei un rol important in domeniul postal.
In 3 octombrie 2000,  Liu Liqing, sef al Biroului General de Stat al Postei  a condus delegatia Chineza care a participat la Simpozionul International Postal sopnsorivat de UPU si alte organizatii din Geneva, tot aici  Liu Liqing a tinut un discurs la ceremonia de deschidere.
China in relatia care o are cu UPU si la nivel international este foarte apreciata de toate statele membre, devenint si cel mai imoprtant stat membru din UPU.
Urmatorul congre al UPU, cel de-al 25-lea va avea loc in anul 2016 in Statul Qatar ( emirat arab în sud-vestul Asiei).