duminică, 24 iunie 2012

Maselarita

Maselarita

MĂSELARIŢA (Hyoscyamus niger L.)


Alte denumiri pentru maselarita:
Se numeşte şi bolundariţă, buruiană de măsele, nebunariţă etc.
Descriere aspect maselarita:
Este o plantă veninoasă care ajunge la peste 1 m înălţime, cu tul­pina de obicei neramificată. Frunzele sunt moi, penat-fidate, cele inferioare peţiolate, cele tulpinale înconjură tulpina pe jumătate. Florile sunt de culoare galbenă-murdară şi sunt străbătute de vinişoare violacee. Sunt grupate în varful tulpinii. Planta creşte prin locuri ruderale, pe maidane, gunoaie, pe langă garduri şi exală un miros ne­plăcut.
Continut si recoltare maselarita:
Se recoltează frunzele (Folium Hyoscyami) care se culeg în timpul înfloririi (iunie—august) de la plante din anul al doilea de vegetaţie. Conţin alcaloizi (hiosciamina, scopolamina etc.) identici cu cei din mătrăgună.

Maselarita - proprietati terapeutice:

Se întrebuinţează ca antispasmodic, anti­nevralgic, hipnotic, în tremurături, palpitaţii, convulsii, epilepsie, dar numai sub supraveghere medicală.
Intoxicarea cu această plantă se manifestă prin uscarea gurii şi a faringelui, puls la înce­put accelerat apoi încetinit, presiune sanguină scăzută, respiraţie încetinită. Apar apoi ameţeli, agitaţie, delir, halucinaţii, lăcrimare, cram­pe uşoare, mărirea pupilei. Se intervine cu vomitive şi cărbune activ.