luni, 9 iulie 2012

Dracula legenda

Dracula - asa cum ESTE perceput astazi - constituie rezultatul interferentei unor fapte istorice Reale, intrate în Legenda, legat de domnia lui Vlad Tepes - Dracula, al consemnarilor unor cronicari ai Vremii, cu intentia de al Pune pe Marele Voievod Intr-o Lumina nefavorabila, amplificate în secolele urmatoare principiul asocierea cu personajul de fictiune Romanului "Dracula", aparut in Anglia, in 1897, avandu-l ca autor pe scriitorul irlandez Bram Stoker.Adevărul Despre domnitorul Tarii Romanesti Vlad Tepes (1456-1462; 1476) ESTE DIN cunoscut numeroase Lucrari apartinand istoricilor romani si Straini. Convins ca numai o domnie puternica în interior putea sa asigure ordinea in tara si sa organizeze cu succes Apărarea EI de primejdiile ExternE Vlad Tepes recurge la o domnie autoritara, impune supusilor sai cinstea si harnicia ca virtuti; necinstea (hotia) lenevia si viclenia erau pedepsite cu asprime principiile tragerea în teapa, o pedeapsa cruda, de îngrijire Dar poate wireless inteleasa doar in Raport cu Epoca în îngrijire o trasatura, o Epoca de mare cruzime, pasă cunoscut si Alte pedepse, la FEL de aspre, cum ar Fi arderea pe rug , Spanzuratoarea, etc.Ca urmare o vânzare masurilor drastice, Vlad Tepes o reusit sa instaureze ordinea in tara: "tulpina de mila si de indurare - spune istoricul ADXenopol - el puse cumplita lui de foc, în slujba vânzare Tarii si Dupa CE o Curata de Rele launtrice, el puse piept injosirii în îngrijirea cazuse tara ".

Faptele de vânzare au atras ura multora dintre Insa contemporanii sai. Acestia l-au defaimat si acuzat de intelegeri cu turcii contrare intereselor Ţării, un Fost inchis de catre Regele Matei Corvin si Mai tarziu chipul Sau de om crud, de îngrijire Dar un puroi "cumplita lui de foc, în slujba Tarii vânzare", o Fost asociat cu vampirul Dracula, personajul principal DIN celebrul roman de fictiune "Dracula" al scriitorului irlandez Bram Stoker aparut la Londra in anul 1897 si CONSIDERAŢII de catre Oscar Wilde "poate cel Mai Frumos, Roman, DIN TOATE timpurile".

Legatura de îngrijire SE fata Intre personajul DIN Romanul lui Bram Stoker si domnitorul Vlad Tepes-Dracula ESTE sugerata chiar de catre autor, de îngrijire consemneaza: "... o Fost Intr-acel Adevar Dracula Voievod, îngrijire si-a dobandit Ştampila impotrivindu-se turcilor Peste Marele fluviu chiar de la FRONTIERA cu Turcia ". Bram Stoker Crede ca acesta Nu o Fost ONU om obisnuit ", CACI de-a lungul secolelor sa vorbit de el ca de Cel mai iscusit, cel viclean Mai Dar si cel Mai Viteaz dintre fiii Tarii de Dincolo de Pădure, spiritul lui ager si vointa lui de fier au intrat cu el in mormant si Lupta si ACUM ". AICI autorul faţa legatura cu Credinta legata de strigoi, o existenta caror, imaginata de credintele populare, Nu SE sfarseste odata cu Generatia DIN grijă Provine: "Ne-mortii (Apararea strigoii, vampirii) sufera de blestemul nemuririi, spune Bram Stoker, TREC Dintr Epoca-o în alta inmultindu-si victimele, sporind relele Lumii ... ".

Personajele DIN Romanul "Dracula" sunt rezultatul fanteziei autorului, Dar faptele Contelui Dracula si sfarsitul acestuia au la Baza credintele populare legat de existenta unor forte ale Raului: Vampiri Sau strigoi. În credintele Mai multor popoare Vampiri sunt oamenii morti de îngrijire în Virtutea unei pedepse Sau un blestem unui DIN Timpul Vietii, ISI parasesc noaptea mormantul si ratacesc printre oamenii vii grijă de camin si le sug sangele - singura Lor hrana. Tot vampir ESTE CONSIDERAŢII si Liliacul, ONU animale de îngrijire Ziua traieste in Pestera IAR noaptea iese si le Suge sangele oamenilor * În America centrala si în America de Sud vampirii sunt o specie de lilieci Mari grijă SE hranesc cu sangele pasarilor si mamiferelor surprinse. În somn . În celebra sa lucrare Odisseea, poetul antic Homer, identificarea Liliacul cu sufletele mortilor.

În credintele populare DIN spatiul carpato-danubiano-pontic corespondentul vampirului în acceptiunea de Oameni morti de îngrijire ISI parasesc noaptea mormantul si ratacesc printre oamenii vii pe îngrijire-i surprind în somn si le FAC o multime de neplaceri si daune, le sug sangele si laptele UAI de la vite, ESTE strigoiul. Poate Fi strigoi Viu, Acela de îngrijire - Dupa cum consemneaza folcloristul I. Aurel Candrea - "toata Ziua ISI Vede de treburi ca ceilalti Oameni, Dar noaptea indata CE o adormit ii iese Sufletul grijă SE Duce SA SE intalneasca cu alti strigoi, IAR trupul ramane Mort ca pe pat. Sufletele acestor strigoi ... ucid Copii si le sug sangele, UAI mana de la Vaci si de la semanaturi ". Acelasi autor spune ca "atunci, cand moare UNA dintre aceste fiinte Despre grijă SE Crede ca un strigoi Fost SE vara principiul Inima o frigare inrosita in foc Sau ONU alin for CA EI SA Sufletul Nu Mai poata iesi DIN mormant si sa Nu Mai chinuiasca oamenii noaptea ".

In mitologia romaneasca sunt si strigoi morti, acele spiritiste ale mortilor grijă provin DIN oamenii fosti strigoi în Viaţa Sau la îngrijire li sa gresit CEVA DIN randuielile de la inmormantare, au Ratacit Drumul spre Lumea de Dincolo Sau Nu au avut cu CE SA-si plateasca vamile. Pe Langa daunele pe îngrijirea le FAC oamenilor în Viata - spune Sim. Fl. Marian - strigoii morti "mananca rand pe rand cate ONU Membru din Familia Lor Sau le mananca numai de inima si le sug sangele".

Asa cum ESTE interpretat astazi, Dracula apare în persoana voievodului Tarii Romanesti, Vlad Tepes, sub al carui chip de (infatisat Intr-o xilogravura DIN "Povestirile Germane Despre Dracula Voievod" aparuta la Nürenberg, în 1488) ESTE reprezentat în numeroase reclame Comerciale. In aceasta ipostaza Nu Mai ESTE privit ca o adevarata personalitate istorica, ci ca ONU vampir asa cum ESTE cunoscut, de catre turistii occidentali, DIN Romanul lui Bram Stoker si DIN numeroasele filme Care Au Fost turnate în Vest, incepand DIN ANUL 1922.Astfel, în TIMP CE portretul domnitorului roman, de îngrijire apare pe coperta editiei Povestirilor Germane, publicata la Bamberg, în 1491, sugereaza ONU simt al Dreptatii pe de îngrijire la transpus in Viata, cu mijloace de o cruzime DEOSEBITĂ, judecate Dupa normele epocii contemporane, Dar tipice epocii în îngrijire o trasatura, transpusa pe ecran Imaginea ne Reda ONU, Dracula cu o Figura de o cruzime CE Nu Mai sunt de-o fata cu spiritul de Dreptate. Aceasta imagine, fantezista si infioratoare, ESTE pe gustul turistului plecat în cautarea senzationalului si de îngrijire, odata ajuns în România, un asociat si Castelul Bran (îngrijire principiul infatisarea si amplasarea sa degaja ONU ARE de mister) cu locurile pe where o bantuit imaginarul Dracula.

Castelul Bran, unul dintre cele Mai valoroase Monumente de Arhitectura Medievală din România, cu functii istorice, Militare si Economice, Este cunoscut de catre turistii DIN intreaga Lume drept Castelul lui Dracula.Majoritatea Turiştilor, Dupa CE Viziteaza Castelul Bran, pleaca dezamagiti ca Nu L-au intalnit pe Dracula - Vampirul de îngrijire Suge sangele oamenilor, cunoscut DIN filme si asociat cu Figura domnitorului roman Vlad Tepes - Dracula. Si Nu-l intalnesc for ca vizitatorii Nu FAC distinctie Intre o Realitate istorica si o povestire la originea careia Stau atat personajul DIN Romanul lui Bram Stoker, intitulat Dracula, în Mişcarea de îngrijire sunt la Baza credintele populare Despre strigoi si Vampiri cat si legendele Despre Vlad Tepes, in special acelea de îngrijire-l prezinta ca pe ONU Voievod crud. Interferenta personajului principal DIN Romanul lui Dracula cu legendele Despre domnitorul reală Vlad Tepes - Dracula, o personalitate de referinta un Romanilor istoriei, o dat nastere unui personaj imaginar cunoscut sub Ştampila de Dracula vampirul, ca intruchipare un Rau unui duh, de îngrijire tulbura linistea oamenilor, ii chinuie si pe CEI intrati sub stapanirea lui ii de transformare în aceste forte ale Raului. Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at, personaj exista la nivelul imaginarului si Nu poate Fi ilustrat Intr-o expozitie muzeala asa cum ESTE CEA DIN Castelul Bran.

Castelul Bran o Fost Botezat Castelul lui Dracula, în Urma cu Trei decenii, de catre turisti, in special americani, veniti în cautarea lui Dracula DIN filmele de groaza realizate Dupa Romanul lui Bram Stoker. Turistii au surprins la Intrarea în Transilvania ONU Castel grijă principiul infatisare SE asemana cu Castelul descris de catre autorul irlandez. De aceea l-au Botezat Castelul lui Dracula. Ce legatura poate Fi Intre Dracula DIN imaginatia turistului venit în cautarea vampirului si Castelul Bran? Este a Simplu. Daca ESTE vorba de domnitorul Tarii Romanesti, Istoria consemneaza Mai multe campanii intreprinse de catre Vlad - Tepes - Dracula de pedepsire o negustorilor brasoveni de îngrijire Sasi Nu SE supuneau poruncilor voievodului cu privire la comertul principiul targurile DIN Tara Romaneasca. Si logica ESTE CA SA SE trecerea Fi Ro pe la Bran, trecatoarea CEA Mai apropiata de Brasov, de îngrijire facea legatura cu Targovistea, resedinta Domnului Muntean. Relatiile cu castelanii de la Bran, VOR Nu Fi Fost Prea cordiale, intrucat acestia erau reprezentanti ai cetatii Brasovului, ostil lui Vlad Tepes.Daca Vlad Tepes o stapanit Castelul Bran e Greu de raspuns intrucat documentele scrise consemneaza Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at Nu Lucru. Documentele existente în arhiva Dar cu privire la Cetatea - Castel Bran, atatea Cate SE Mai pastreaza, sunt cu caracter preponderent administrativ; SE refera la veniturile si cheltuielile de pe Domeniul Cetatii Bran si în foarte mica masura la Evenimente cu caracter politico-militar. Se poate sustine Insa ca în toamna anului 1462, Dupa CE Oastea regelui Ungariei, Matei Corvin, la Prins în apropierea cetatii de la Podul Dâmboviţei, de Langa Rucar, situata la cca 25 km de Bran, domnitorul Vlad Tepes-o Fost DUS la Castelul Bran si inchis AICI TIMP de vreo raportor Luni, Dupa cum consemneaza recentul volum Vlad-Tepes Dracula, Editura Mirador, Arad, 2002, autor Gheorghe Lazea Postelnicu. De o AICI Fost DUS si intemnitat la Cetatea Visegrad.

În ceea CE priveste vampirul, cunoscut în folclorul românesc sub denumirea de strigoi, (denumirea de vampir ESTE intalnita la Sarbi) ESTE de mentionat faptul ca si în Satele Branului SE pastreaza Credinta cu privire la existenta unor duhuri Rele numite steregoi (Varianta o strigoiului) . Batranii Satelor ISI amintesc ca Pana in Urma cu o Jumatate de secol SE credea ca existau anumiti Oameni in Viata - strigoi - ingrijire Ziua duceau o Viata normala, IAR în Timpul nopţii, în somn, sufletele Lor paraseau trupul si bantuiau principiul stat si chinuiau oamenii în somn. Aceste duhuri Rele bantuiau de la miezul nopţii Pana la cantat al cocosilor Primul, cand Nu Mai aveau puterea de o pricinui Rele oamenilor.Credinta în strigoi si celelalte duhuri Rele reprezinta o Componenta un mitologiei populare. Ea poate Fi povestita, imaginata de fiecare individ. Dar Dincolo de Interkultureller Austausch www.grenzenlos.or.at univers imaginar populat cu Vampiri si fantome, turistul poate intalni la Bran o Realitate îngrijire-i VA Bucura si odihni Sufletul.Cu Imaginea fiorosului Dracula în Gand, venit la Bran, turistul VA putea intalni in pitorestile locuri DIN aceasta Zona de munte Ciobani cu turme la pascut Sau la cositul ierburilor, ale caror femei tes la Razboi textilele CE impodobesc interioarele Caselor Sau pregatesc mancaruri traditionale (bulzul Ciobanesc, pastrama, laptele batut etc) atat in propria Gospodarie pisica si Pensiuni în pregatite anume for CEI CE VOR SA Petreaca la Bran de la rasaritul si apusul Soarelui Pana la si chiar Peste noapte cand poate, în vis, VA VENI si Dracula vampirul o carui FORTA SE VA ofili la vederea catelului de Usturoi asezat de gospodina deasupra usii la Intrare for ca asa stie ea DIN batrani CA SE apara casa de duhurile Rele.