miercuri, 14 martie 2012

Cum si cand le vorbim copiilor despre sex?

Parintii trebuie sa incerce sa faca tot posibilul pentru a oferi informatii cat mai bune copiilor despre sex si sexualitate. De cele mai multe ori nu stiu cum sa inceapa.
Iata cateva sfaturi:

Discutii libere despre sex

Copii care pot discuta deschis cu parintii despre sex, este mai putin probabil sa se angajeze in relatii sexuale decat aceia care nu se simt confortabil discutand cu parintii despre acest subiect. Daca parintii nu se simt bine vorbind despre acest subiect e bine sa citeasca niste carti de specialitate sau sa discute despre acest subiect cu prieteni, rude, psihologi sau chiar cu preoti. Cu cat vor aprofunda subiectul, cu atat se vor simti mai putin stanjeniti discutand cu copii lor.

Chiar daca parintii nu se vor simti bine discutand despre acest subiect e bine sa recunoasca acest lucru in fata copiilor. Este bine sa le spuna ceva de genul: ,,Ne stanjeneste sa vorbim despre sex cu voi deoarece parintii nostri nu au discutat niciodata deschis cu noi asa ceva. Dar vrem ca noi sa putem discuta despre orice – inclusiv despre sex – asa ca va rugam ca, in cazul in care aveti intrebari,  sa ni le adresati. Daca nu cunoastem raspunsurile, vom incerca sa le aflam.’’

Inceperea discutiilor despre sex cat mai devreme

A invata copii despre sex presupune un flux permanent de informatii care trebuie sa inceapa cat mai devreme posibil. De exemplu in timp ce parintii isi invata bebelusul unde este nasul sau unde sunt degetele este bine sa includa si penisul sau vaginul. In timp ce copilul creste, parintii ii pot oferi si alte informatii referitoare la sexualitate pana cand acestia vor intelege despre ce este vorba. Nefiind un subiect tabu, odata venita curiozitatea copilului, copilul va pune intrebari direct si fara retineri.


Preluarea initiativei

Daca copii nu au inceput sa pune intrebari despre sex, parintii trebuie sa gaseasca o modalitate prin care sa deschida subiectul. De exemplu parintii ar putea spune copilului ca mama unui bun prieten este insarcinata: ,,Ai observat ca burtica mamei lui Alex a crescut? Asta se intampla fiindca va avea un bebe pe care acum il poarta in burta. stii cum a ajuns copilul in burta ei? De aici poate incepe discutia daca copilul este interesat.

Transmiterea de informatii corecte

In timp ce copii afla despre sex, acestia trebuie sa inteleaga ca relatiile sexuale implica si dragoste, grija si responsabilitate. Discutand cu copii despre latura emotionala a relatiei sexuale, acestia vor fi mai informati cand vor lua decizia de a-si incepe viata sexuala si vor putea rezista la presiunile exercitate de anturaj. Discutiile cu copii de 11 sau 12 ani trebuie sa contina si informatii referitoare la sarcini nedorite si la mijloace contraceptive.

Unul dintre aspectele pe care parintii uita sa le mentioneze in discutiile pe care le au cu copii despre sex este acela legat de "prietenie". Spre deosebire de filmele in care personajele principale se intalnesc iar mai tarziu ajung in pat, in viata de zi cu zi este nevoie de o perioada  in care adolescentii sa se poata cunoaste mai bine - se pot tine de mana, se pot duce la plimbare, la cinema sau pot doar discuta. Copii trebuie sa stie ca aceasta prietenie este un element important al unei relatii.

Transmiterea de informatii potrivite varstei

Daca copilul in varsta de opt ani intreaba de ce baietii si fetele sunt diferiti, parintii pot da urmatorul raspuns: ,,corpul are hormoni iar acestia arata daca va deveni baiat sau fata; baiatul are penis si testicule iar cand creste vocea i se ingroasa iar pe corp ii apare mai mult par in timp ce fetele au vagin si vulva si cu cat inainteaza in varsta le cresc sanii iar soldurile li se rotunjesc.’’

Anticiparea urmatoarei etape de dezvoltare

Copii se pot speria de schimbarile care intervin la pubertate. Pentru inlatura anxietatea, parintii trebuie sa discute cu copii lor si despre urmatoarea etapa de dezvoltare. O fetita de 8 ani este destul de mare pentru a afla informatii despre menstruatie asa cum si un baiat de aceiasi varsta poate afla cum i se va schimba corpul.

Comunicarea parerilor personale

Este responsabilitatea parintilor de a vorbi copiilor despre parerea lor referitoare la sex. Desi poate copii nu vor impartasi opiniile adultilor, cel putin acestia vor fi constienti de ele.

Discutii despre sexul opus

Unii parinti nu se simt bine cand trebuie sa discute cu copii despre sex, mai ales cand acestia sunt de sex opus. Chiar daca acest lucru este de inteles, parintii nu trebuie sa se foloseasca de acest argument pentru a nu discuta despre subiect. In cazul unui mame singure de baiat, aceasta poate apela la ajutorul doctorului pentru un sfat sau poate citi carti de specialitate. Mama poate ruga un unchi sau un prieten apropiat sa discute cu baiatul despre sex. In cazul in care exista ambii parinti, atunci e mai putin ciudat daca tatal discuta cu baiatul despre acest subiect iar mama cu fata. In orice caz parintii trebuie sa discute deschis cu copii pentru a nu transforma sexul intr-un subiect tabu.

Relaxare

Parintii nu trebuie sa-si faca griji daca nu cunosc toate raspunsurile la intrebarile copiilor; ceea ce stiu este mai putin important decat ceea ce raspund. Daca parintii vor reusi sa-i faca pe cei mici sa discute despre orice subiect, inclusiv sex, atunci totul va fi bine.

Intrebari si raspunsuri

Ce inseamna sexul protejat?

Daca doi oameni au o relatie sexuala iar unul dintre ei are HIV sau o alta boala cu transmitere sexuala, il poate imbolnavi si pe partener. Doctorii cred ca daca barbatul foloseste un prezervativ in timpul actului sexual il va ajuta sa se protejeze si sa-si protejeze partenera de HIV. De aceea oamenii numesc sexul cu prezervativ ,,sex protejat’’.

Este adevarat ca poti ramane insarcinata prima oara cand faci sex?


Poti ramane insarcinata ori de cate ori ai raport sexual. Folosirea prezervativului si a altor metode contraceptive pot preveni sarcina. Cu toate aceste insa cea mai sigura cale de a nu ramane insarcinata este aceea de a nu avea nici un raport sexual.
Aceasta intrebare poate fi folosita ca un mijloc de a arata ca amanarea activitatii sexuale poate fi o idee buna pentru adolescenti. Ajuta-i pe cei tineri sa inteleaga ca mai exista si alte mijloace prin care isi pot manifesta afectiunea.