miercuri, 14 martie 2012

Ingrijirea mamei dupa nastere

Momentul nasterii face trecerea de la sarcina catre perioada de lauzie, perioada marcata de o multitudine de stari si modificari deosebite in organismul si sufletul femeii. Aceasta este o etapa delicata, in care femeia are nevoie de grija si atentie la fel ca si bebelusul ei.

Sanii si alaptarea

Cand laptele vine, in general in primele zile dupa nastere, „mama natura“ este de obicei foarte generoasa. Multe femei simt sanii umflati si sensibili, dar aceasta perioada de tranzitie poate fi mai confortabila daca iti hranesti copilul frecvent. Sunt momente cand sanii tai devin fierbinti si incordati, se mareste mamelonul si devine greu pentru copil sa il tina in gurita. Daca bebelusul a dormit cateva ore si ti s-au umplut sanii, poti incerca sa il alaptezi, daca vezi ca se misca in somn si isi suge degetul.

In primele saptamani, sanii tai pot sa curga atunci cand copilul plange sau cand te lipesti de partenerul tau noaptea in pat. Acest lucru se va calma pe parcurs si va fi din ce in ce mai putin vizibil, chiar daca nu ti se va parea asa.Poti purta tampoane de san si topuri in culori luminoase, pentru a masca acest lucru.

Zona genital

In primele 6 saptamani, sau mai mult, dupa nastere, uterul revine la dimensiuni normale si sunt prezente lohiile (o scurgere de sange amestecat cu mucus, normala in aceasta perioada). Este bine sa folosesti tampoane pe care sa le schimbi la 4-6 ore. Dupa prima saptamana, sangerarea incepe sa se reduca si ajunge in final la o scurgere transparenta. Este bine ca in prima saptamana sa faci cat mai putine eforturi fizice, pentru a nu prelungi perioada de sangerare abundenta.

Daca medicul a facut epiziotomie in timpul nasterii, vei avea o cusatura (sutura) care poate sa creeze disconfort in timp ce se vindeca. Chiar si fara sutura, poti simti ca umflata si traumatizata zona din jurul vaginului (perineul). Pentru a grabi vindecarea si a elimina disconfortul, pastreaza zona curata, permite aerului sa circule, stand fara tampon o perioada din zi, si cere sfatul medicului ginecolog.

Cand mergi la medic?

Este foarte important sa pastrezi legatura cu medicul ginecolog, sa mergi periodic la control, asa cum te va sfatui acesta si, mai ales, sa ii ceri sfatul si ajutorul cand apar situatii deosebite. Mergi la medic, daca ai o sensibilitate abdominala foarte mare, febra sau crampe persistente, daca scurgerile vaginale devin dintr-o data de culoare rosu aprins si abundente (umpli un tampon mare in decurs de o ora), au un miros neplacut sau contin cheaguri mari. Medicul te va ajuta si daca ai probleme de urinare, suturile devin foarte sensibile, ai simptome asemanatoare cu raceala si febra, te simti ametita sau slabita fara motiv sau daca iti apare pe picior o zona inflamata, rosie, care este sensibila la atingere (semnul unui posibil cheag de sange).

Sanatatea ta este foarte importanta pentru bebelusul pe care l-ai adus pe lume.