joi, 1 martie 2012

Botulismul

Definitie

 Botulismul este o boala cauzata de o toxina, sau o otrava, produsa de bacteria Clostridium botulinum. Poate duce la paralizie, la pierderea senzatiilor sau a functiei muschilor, in cazul in care nu este tratata. De asemenea, mai poate cauza dificultati in respiratie. Este o boala rara, dar care poate fi fatala.

Cauze

 Botulismul esta cauzat de o toxina produsa de bacterii. Daca nu este tratata la timp, boala poate evolua si duce la paralizia bratelor, a picioarelor, a trunchiului si a muschilor respiratori. Toxina se instaleaza in corp prin intermediul alimentelor puse la pastrat necorespunzator, alimente care contin toxina, sau prin patrunderea bacteriilor in rani. Infectia nu se extinde de la o persoana la alta.
Incubatie: La adulti, simptomele incep de obicei dupa 12 sau 36 ore de la consumul de alimente infectate. La sugari, acest interval este de 3 pina la 30 de zile. In cazul botulismului contactat prin rani, simptomele se instaleaza dupa 4 pina la 14 zile.
Simptome: Simptomele care apar la persoanele care sufera de botulism sint: lipsa puterii, gura uscata, dificultati la inghitire si/sau la vorbire, vedere dubla sau incetosata, paralizie. La sugari, semnele sint greu de observat, deoarece includ constipatie, lipsa poftei de mincare, plins slab, lipsa puterii.
Diagnostic: Organismele care genereaza boala pot fi identificate in probe de scaun sau in limfa (lichidul continut de singe). Se poate solicita electromiografia, masurarea activitatii electrice a muschilor. Scanarea creierului si examinarea lichidelor spinale pot fi de ajutor in diagnosticare.
 
Tratament:

Diagnosticarea si tratamentul in stadiul precoce al bolii sint foarte importante. Botulismul generat de alimente si cel contactat prin rani poate fi tratat cu ajutorul antitoxicelor, care blocheaza actiunea toxinelor in singe. Antitoxicele nu pot repara raul deja facut, dar pot opri sau preveni o eventuala evolutie a bolii. Antitoxicele nu sint prescrise in mod regulat in tratamentul botulismului infantil. Daca o persoana nu poate inghiti, se recurge la tratamentul injectabil. In cazul in care au intervenit probleme in respiratie, se poate folosi un aparat pentru respiratie artificiala. Antibioticele ar trebui folosite doar pentru a trata complicatiile cauzate de infectii. Consumul de antibiotice poate determina o si mai mare absorbtie de toxine, din moment ce sporii sint distrusi in intestine. Multe persoane au reactii alergice la antitoxicele derivate din ser de la cal. Exista derivatul antitoxic uman care nu cauzeaza atit de multe reactii adverse. Printr-un tratament adecvat, organismul este adesea capabil sa se vindece in citeva luni. Daca botulismul nu este tratat, indivizii pot sa paralizeze sau sa nu mai poata respira. Chiar si cu tratament, insanatosirea poate dura mult timp, in special in cazul botulismului infantil. Se poate ajunge la complicatii datorate paraliziei, cum ar fi: pneumonia sau alte infectii.
Preventie: Alimentele ar trebui puse la pastrare sau conservate doar de cei care stiu cum sa previna contaminarea hranei. Procedurile stricte de igienizare trebuie respectate intocmai, atunci cind preparam sau conservam alimentele. Gatirea mincarii la 116C poate distruge bacteria. Parintii nu ar trebui sa dea copiilor, sub virsta de un an, miere, care contine spori Clostridium botulinum. Ranile trebuie spalate cu grija cu sapun antibacterial, pentru a preveni infectiile cu aceasta bacterie.

Diverse

 Toxinele botulismului se numara printre cele mai puternice otravuri cunoscute. Chiar si la adulti, toxinele pot afecta grav nervii si muschii. Bacteria se reproduce prin sporii in formare. Sporii sint celule reproductive care asteapta cele mai bune conditii pentru a creste si a se multiplica. Botulismul generat de hrana poate aparea cind o persoana consuma alimente care contin bacteria Clostridium botulinum. Majoritatea adultilor sint protejati de sporii continuti de alimente, deoarece acidul din stomac ii distruge. Botulismul infantil apare pentru ca stomacul unui sugar nu este capabil sa distruga sporii. Astfel, sporii se multiplica si produc toxina in intestinele sugarului. Botulismul infantil este cea mai frecventa forma de botulism. Mai rar, botulismul poate aparea in cazul in care o rana este infectata cu bacteria care genereaza boala. In acest caz, bacteria creste in rana si isi produce toxina.