joi, 1 martie 2012

Bube dulci

Expresia de bube dulci este o denumire populara pentru afectiunea medicala numita impetigo. Aceasta este o infectie foarte contagioasa situata la nivel cutanat, determinata de bacterii. Impetigo se intalneste mai frecvent la copii prescolari.

Impetigo este determinat de:
• Staphylococcus aureus - este bacteria cel mai frecvent intalnita
• Streptococcus pyogenes - este mai putin frecvent intalnita.

Streptococcus pyogenes determina forme in care nu sunt prezente bule.

Incubatia are o durata de 1 - 3 zile. Sursele de infectie sunt pacientii care prezinta impetigo sau purtatorii nazali de streptococi sau stafilococi.

Afectiunea se transmite prin contact direct, iar persoanele care practica sporturi de contact sunt mai frecvent predispuse.

Exista 3 forme de impetigo:
• impetigo contagiosa
• impetigo bulos
• ectima

Impetigo contagiosa se prezinta sub forma unor vezicule cu perete subtire care se sparg usor. Afectiunea se poate insoti de simptome generale cum ar fi febra moderata, astenie, dureri musculare, greata, varsaturi, cefalee.

Impetigo bulos se caracterizeaza prin bule situate predominant pe torace si membre si afecteaza copiii mai mici de 2 ani. Bulele se pot sparge si lasa o crusta colorata in galben.

Ectima este o forma mai severa, infectia fiind situata mai profund la nivelul dermului.
Ectima se caracterizeaza prin:
• adenopatie regionala - adica inflamatia ganglionilor care dreneaza limfa din zona respectiva
• leziunile sunt dureroase, se prezinta sub forma unor vezicule sau bule care sunt pline cu lichid clar sau puroi
• leziunile sunt situate mai ales pe membrele inferioare
• dupa ruperea veziculelor se formeaza ulcere
• crusta formata este mai dura si are culoare galben cenusie

Impetigo

impetigo - bube dulci

Impetigo la nivelul cotului

impetigo

Igiena riguroasa a tegumentelor reprezinta o metoda eficienta de profilaxie. Trebuie acordata atentie deosebita curatarii ranilor, intepaturilor de insecte, escoriatiilor, etc. Acesta trebuie tinute curate si acoperite pentru a se preveni infectiile. Se recomanda scurtarea unghiilor, pentru a elimina bacteriile care sunt prezente subunghial.

Afectiunea a fost tratata in decursul timpului prin aplicari locale cu violent de gentiana. In prezent se recomanda, in afara de respectare igienei riguroase, aplicarea de antibiotice topice: mupirocina, acic fusidic, cloramfenicol sau neosporina. Cazurile mai severe necesita administrarea de antibiotice pe cale orala: amoxicilina - clavulanat, eritromicina, oxacilina, cefalosporine de prima generatie.