duminică, 4 martie 2012

Adevarul despre Rosia Montana


  Datorita disputelor aprige care se poarta cu privire la proiectul minier Rosia Montana, subsemnatul propune un dialog liber cu argumente pro si contra intre sustinatorii celor doua tabere.
Constat ca cele 2 tabere folosesc fiecare o anumita pondere a mass-mediei, poli de influenta a clasei politice, iar schimbul de replicii are loc prin intermediul propriilor site-uri sau diferite comunicate mai mult sau mai putin mediatizate.
Mă intreb la urma urmei cine spune adevarul si cine doreste cu totul altceva.
  Haideti sa dam cartile pe fata, va invit la un dialog deschis prin care sa informam corect societatea civila.
- Este sau nu benefic acest proiect minier pentru sectorul miner aurifier romanesc?
- Este sau nu pusa populatia din zona in pericol?
- Exista alternative de supravietuire si dezvoltare a acestei localitatii?
- Suntem dispusi sa punem zacamantul national la dispozitia unei companii internationale care detine tehnologie moderna, ne dorim dezvoltarea sau ingroparea zonei?

Sa vedem sustinerile fiecarei parti:

- Prinicipalul ONG care este impotriva acestui proiect de minerit este  Asociatia Alburnus Maior, conform prezentarii oficiale acesteia: Alburnus Maior se opune proiectului minier propus de Rosia Montana Gold Corporation pe considerente sociale, culturale, de mediu si economice. Pe scurt, asociatia se impotriveste:

- planului de relocare care va afecta 740 de gospodarii si 140 de apartamente;

- distrugerii patrimoniului istoric si arheologic de o valoare inestimabila - case de patrimoniu si galerii romane si pre-romane;

- folosirii tehnologiei pe baza de cianuri;
- extragerii la scara larga, pe baza de cariera deschisa a aurului.
   Alburnus Maior este initiatoarea campaniei Salvati Rosia Montana, cea mai ampla initiativa a societatii civile din Romania, ce reuneste in cei 5 ani de activitate multiple actiuni, evenimente si luari de pozitie ale localnicilor, organizatiilor de mediu, bisericilor, organismelor internationale de protectia patrimoniului, institutiilor academice si stiintifice.

   Dezvoltata in cea mai mare miscare de mediu si sociala din tara, campania Salvati Rosia Montana reprezinta opozitia fata de deschiderea celei mai mari mine de suprafata din Europa. Motivele opozitiei sunt multiple dintre acestea distingand argumente privind protectia mediului, patrimoniul cultural, perspectivele economice limitate si impactul social puternic prin relocarea si stramutarea populatiei locale.

   Alburnus Maior - coordonatorul acestei campanii este o organizatie non-guvernamentala cu sediul in Rosia Montana, care reprezinta interesele a peste 300 familii de fermieri din Rosia Montana si a 100 de familii din comuna invecinata Bucium. Campania Salvati Rosia Montana este in principal o miscare sprijinita activ de aproximativ 40 de ONG-uri din Romania, Academia Romana, universitati, biserici si personalitati publice.

       Cit priveste cealalta tabara- compania canadiana Gabriel Resources Ltd. - principalul actionar la Rosia Montana Gold Corporation S.A. (RMGC) si detinatoarea licentei de exploatare - propune o exploatare miniera la scara mare.

Acestia sustin ca vor folosi practici si tehnologii miniere moderne, care s-au dovedit profitabile in intreaga lume. De asemenea acestia se angajeaza ca proiectul include si reabilitarea ecologica a zonelor afectate de minerit si a apelor puternic poluate de activitatile miniere anterioare, la o scara fara precedent in Romania.

Cele 2 tabere se judeca intre ele de ani buni, in procesele intentate fiind in mare parte si statul roman prin institutiile sale tras la raspundere.
Oare care este miza?
1. Oare zona nu este deja poluata datorita exploatarii deficitara efectuata de Minvest, daca asa stau lucrurile de ce nu s-a facut nimic de catre Ministerul Mediului si pe ce principii a fost eliberata licenta de exploatare minerit in conditiile in care se cunosc problemele din zona.

2. Daca se de unda verde exploatarii, nu cumva utilizarea cianurii de catre compania canadiana va afecta si mai mult zona si se vor produce efecte ireversibile asupra mediului inconjurator iar populatia din zona va fi grav contaminata, iar intreaga comunitate va fi practic condamnata la izolare si saracie cronica.
Dar ma intreb daca cianura utilizata de catre Rosia Montana Gold Corporation ar avea efecte ireversibile, de ce nu exista atita inversurnare din partea celorlalte state (SUA, Spania, Finlanda, Australia, Noua Zeenlanda)  unde exista mine de aur exploatate de aceeasi firma.
Oare nu cumva aici e vina acestei companii ca nu ofera mai multe informatii despre tipul de cianura utilizat, sa demonstreze ca aceasta nu este chiar asa nociva cum se sustine de catre militanti sau temerile lor sunt confirmate iar tacerea este un raspuns fara echivoc.
3. Populatia actuala nu este deja contaminata-bolnava, chiar s-a uitat peste noapte ca in aceasta zona se exploateaza aurul de peste 2 000 de ani, oare pina acum, nu a fost serios poluata prin utilizarea de utilaje si instalatii depasite din punct de vedere a standardelor de calitate a protectiei mediului si securitatii - sanatatii omului.
4. Oare nu cumva pe linga alungarea strainilor din tara se doreste ca zona sa fie transformata intr-o asa zisa zona cu potential turistic, mizandu-se pe numarul mare de monumente istorice si un posibil muzeul al minei iar samsari imobiliari datorita acestei perdele de fum sa cumpere terenurile pe nimic. Populatia in mare a plecat nu cred ca datorita proiectiilor de viitor facute de catre compania canadiana ci de fapt, datorita inchiderii minei de catre ministerul economiei ca fiind nerentabila, iar in lipsa alternativelor si a bolilor profesionale sau mostenite genetic, localnici au fost nevoiti sa paraseasca zona pentru identificarea unei alte zone care sa le asigure propsperitatea personala si familiala. Nu ne-a demonstrat in n cazuri statul roman ca este cel mai prost administrator, daca concernul strain, chiar are bune intentii si poate contribui din plin la dezvoltarea zonei, (cu ce ne ajuta daca ii alungam cine salveaza comunitatea, cine va depolua zona, cum o vom valorifica din punct de vedere turistic) chiar trebuie sa demonstram ca suntem inca sub carapacea limitatei gandiri.
5. Daca in urma masurarilor efecutate de catre firma canadiana cu aparatura ultramoderna a reiesit ca muntii nostri au resurse insemnate de zacaminte de aur si uraniu, iar exploatarea irationala efectuata pina acum a fost neproductiva asociata cu procedura rudimentara utilizata de catre operatori romani s-a dovedit a fi falimentara, iar acestia au descoperit zacaminte imense sunt dispusi sa isi puna la dispozitie toate resursele financiare si politice pentru a scoate aurul la suprafata, mizand chiar pe credulitatea si parvenismul multor politicieni romani.
6. Despre disputa cu restaurarea zonei istorice. De fapt cine restaureaza zona aflata in declin, de ce nu a facut-o pina acum statul roman, pentru ca ambele tabere sustin cu tarie ca fac demersuri in acest sens, dar monumentele istorice cu peceta UNESCO sunt in degradare. Oricat timp nu se ia o decizie finala nimeni nu poate face nimic si astfel trec ani peste monumente si nu vom mai avea ce sa salavam -restaura etc.

7. Totusi compania canadiana pina la proba contrarie aceasta se pare ca este singura care a sprijinit financiar si logistic comunitatea implicandu-se in proiecte sociale, culturale, economice, este singura care a venit cu un proiect pentru salvarea zonei si ofera e drept mici garantii comunitati din Rosia Montana,  nu cumva aceste ONG datorita politici de inversurnare si au facut doar publicitate si au obtinut fonduri de la buget pentru a-si alimenta galceava.
E drept ca compania canadiana este direct interesata dar daca sustinem ca vrem binele comunitati ce proiecte au derulat ong militante pentru prosperitatea si dezvoltarea zonei.