joi, 8 martie 2012

Al treilea razboi mondial va fi intre SUA si China?

Expansiunea economica dar si cea militara a Chinei in regiunea Pacificului ingrijoreaza Washingtonul. De aceea, Statele Unite au incheiat un acord cu Australia privind stationarea militarilor americani in zona.

In ultimul timp, s-au acumulat tensiuni intre cele doua superputeri, facandu-i pe analisti sa prevada un posibil conflict militar in viitor, pentru asigurarea dominatiei in regiune.

Forta militara a Chinei creste pe zi ce trece. Statele Unite trimit trupe in Australia, ca raspuns. Deoarece tensiunea creste intre cele doua superputeri, Max Hastings avertizeaza in legatura cu o amenintare la pacea lumii, potrivit Daily Mail.

Americanii au fost implicati in razboiul din Coreea in anii '50, insa atunci interventia armatei chineze a uimit lumea. Dupa aceea, zeci de ani, Statele Unite au avut o pozitie dominanta in regiunea indo-pacifica.

Cu toate acestea, totul se schimba. China a devenit o mare putere economica si tinde sa ajunga si una militara. Spectrul unui conflict armat intre superputeri, care nu a mai avut loc din 1953, se intrevede la orizont.

"Daca experienta din trecut ne este ghid, Statele Unite si China s-ar putea gasi intr-o grava criza, la un moment dat, in viitor", a spus strategul American Paul Stares.

Marina chineza este in plina dezvoltare, achizitionand avioane si sisteme sofisticate de rachete. In acest an, China a refuzat accesul navelor americane in porturile sale. Washingtonul este din ce in ce mai sensibil la faptul ca bazele sale din Pacificul de Vest au devenit vulnerabile la rachetele chineze.

Acesta este un motiv pentru care, saptamana trecuta, SUA au incheiat un acord istoric cu Australia, pentru stationarea a 2.500 de militari americani, in partea de nord a acestei tari.

Beijingul a denuntat acordul, spunand ca "nu este adecvat sa se intensifice si sa se extinda aliante militare, nefiind in interesul tarilor din aceasta regiune".

"Politica SUA trebuie sa creeze un climat, in care China sa nu fie tentata sa-si foloseasca puterea in regiune", a declarat Richard Haas, presedintele Consiliului pentru Relatii Externe al SUA.