joi, 8 martie 2012

Ce ascunde China in mii de kilometri de tuneluri secrete?

Cercetatorii americani de la Universitatea Georgetown, condusi de catre experti ai Pentagonului, au studiat mai bine de trei ani documente secrete, care releva faptul ca in China exista mii de kilometri de tuneluri subterane secrete. Acestea ar adaposti 3.000 de focoase nucleare ale armatei chineze.

Un student de la Universitatea Georgetown si-a petrecut trei ani pentru a traduce documente secrete militare, care arata ca in China exista aproximativ 4.800 de kilometri de tuneluri subterane, informeaza Daily Mail.

Studiul sustine ca aceasta tara asiatica ar putea avea 3.000 de focoase nucleare, mult mai mult decat estimarile anterioare, care aratau un numar cuprins intre 80 si 400. China si-ar fi folosit mii de kilometri de tuneluri subterane, pentru a-si ascunde un arsenal de rachete nucleare.

Cercetatorii de la Universitatea Georgetown, impreuna cu un oficial de rang inalt de la Pentagon, s-au concentrat pe o retea de tuneluri sapate, in special, in provincia Sichuan. In anul 2008, mii de tehnicieni au fost trimisi in regiune, dupa ce acolo s-a produs un puternic cutremur.

Studiul are 363 de pagini si nu a fost publicat inca, dar a fost discutat in Congresul SUA. "Nu am nicio idee despre cat de multe arme nucleare are China, cu adevarat. Asta e problema cu China, nimeni nu stie, cu exceptia ei", a declarat Philip Kaber, un strateg in probleme de aparare de la Washington.

Multa vreme, China si-a pastrat in secret numarul armelor sale nucleare. Ea face parte dintre tarile care sunt recunoscute ca puteri nucleare, prin Tratatul cu privire la neproliferarea armelor nucleare.

In timp ce Rusia si Statele Unite au tratate bilaterale, in care stocuirle sunt monitorizate, China a afirmat ca nu pastreaza decat un numar extrem de mic de rachete. SUA are 5.000 de focoase nucleare, iar Rusia poseda un numar de 8.000.