vineri, 2 martie 2012

Gelozia

Practica terapeutica îndelungata, anii de consiliere de cuplu scot la iveala faptul ca, în foarte multe cazuri, cel mai mare obstacol în calea crearii unei relatii de succes, deschise si satisfacatoare este gelozia. Indiferent de cât de “luminati” putem crede ca suntem, cei mai multi dintre noi simtim gelozie atunci când sotii sau iubitii nostril se implica în relatii sexuale cu alte persoane. Exista însa si indivizi, foarte rari ce-i drept, care nu experimenteaza niciodata acest sentiment si despre care credem ori ca sunt mult mai evoluati decât restul muritorilor ori ca au o tendinta patologica de a pierde contactul cu propriile sentimente. Trebuie sa fim constienti ca “monstrul cu ochii verzi” îsi va face aparitia la un moment dat si ca tot ce putem face este sa învatam sa ne asumam acest sentiment si sa-i minimizam daunele pe cât cu putinta.
Gelozia – Între normal si patologic
Pe nesimtite, sentimentele puternice si intens exprimate se transforma în ucigatoare tiranie care va îngloba în obiectul atentiei partenerului gelos nu doar prezentul si viitorul ci si trecutul, astfel partenerul gelos devenind rivalul unor umbre din trecut si se va chinui din ce în ce mai tare într-o rivalitate fara obiect. Gelozia este un sentiment pur uman, o inventie culturala specifica omului. Gelozia exista în toate culturile si religiile planetei si a fost ilustrata de celebritati literare precum Medeea sau Othelo. De regula, mai mult de sase persoane din zece recunosc ca, într-un fel sau altul, sunt roase de morbul geloziei. Se recunoaste de asemenea ca exista o gelozie normala, adica o teama ca am putea pierde fiinta iubita care s-ar îndragosti de altcineva si o gelozie sa-i spunem patologica, un mod de a trai în permanenta sentimental ca esti înselat, ca partenerul îti este infidel. Marcata de rivalitate si de ambivalenta (cuplul ura-iubire, convingere-îndoiala, atractierespingere) gelozia se poate manifesta prin comportamente diverse, mergând de la simpla ruminare sau repetare a unor idei de razbunare pâna la acte de agresivitate, de o intensitate greu de închipuit. Trairea geloasa implica atât o intensa frustrare si invidierea rivalului cât si ranirea amorului propriu.
Gelozia este un întreg pachet de emotii
Majoritatea oamenilor percep gelozia ca pe o emotie singular când, de fapt, ea însumeaza o serie de sentimente ce tind sa se înglobeze. Astfel, gelozia se poate manifesta sub forma de furie, durere, tradare, anxietate, agitatie, tristete, paranoia, depresie, singuratate, invidie, râvna, sentimente de neputinta, de insuficienta, de excludere. Deseori, ne este de ajutor daca identificam ce anume simtim atunci când suntem gelosi. Demistificarea componentelor exacte ale geloziei poate fi un pas important catre recapatarea controlului si rezolvarea problemei. Dupa o analiza personala, o femeie pacient a admis de curi”indca gelozia ei se alcatuia din 50% frica, 20% furie, 20% senti- mente de neputinta si 10% sentimentul ca a fost tradata. Totusi, atunci când a i-a cerut partenerului afectiune si sa o reasigure în privinta sentimentelor sale, iar el a facut-o corespunzator, furia ei si sentimentul de tradare au disparut. Dupa aceasta etapa, gelozia a fost mult mai usor de înlaturat pentru ca tot ce mai ramasese era frica, iar pacienta si-a putut exprima sentimentele mult mai usor si le-a putut discuta si rezolva cu partenerul sau.