vineri, 2 martie 2012

Libidoul

Libidoul este aspectul psihic al pulsiunii sexuale, el reprezentând “manifestarea dinamica a pulsiunii sexuale în viata psihica”. “Libidoul este energia acelor pulsiuni care au de-a face cu tot ceea ce se întelege prin iubire” (Freud).
Conceptul de libido reprezinta în teoria freudiana energia care orienteaza si sustine pulsiunile sexuale. Dupa Jung notiunea de libido desemneaza “energia psihica”, în general, prezenta în tot ceea ce este “tendinta catre”, “apetitus”.
Din aceasta îngemanare a rezultat si sensul cel mai larg al cuvântului care desemna dorinta sexuala.
Pentru Freud libidoul nu acopera întregul câmp pulsional, nu este reductibil la o energie mintala nespecifica, nu poate fi desexualizat.
Din punct de vedere cantitativ, libidoul masoara procesele si transformarile în domeniul excitatiei sexuale. Cresterea, diminuarea, repartitia, deplasarea libidoului consitutie mijloacele pentru explicarea fenomenelor psihosexuale. Libidoul se apropie de dorinta sexuala, prin cautarea satisfactiei (precum foamea în instinctul de nutritie) în obiecte, pe care le fixeaza sau le abandoneaza (parasirea unui obiect pentru altul). Daca pulsiunea sexuala reprezinta o forta care exercita o miscare, atunci libidoul este energia acestei pulsiuni.
Pornind de la ipotezele despre libido, Freud a încercat dupa localizarea predominanta a libidoului în regiunile aparatului psihic sa descrie trei tipuri libidinale principale pe care le-a desemnat drept tipul erotic, obsesional si narcisic.
Tipul erotic este usor de caracterizat. Eroticii sunt persoane al caror interes principal – cantitatea relativ cea mai mare a libidoului este acordat vietii erotice. A iubi, în special a fi iubit, este pentru ei lucrul cel mai important. Ei sunt dominati de frica de a nu pierde iubirea si din acest motiv sunt deosebit de dependenti de ceilalti, care le pot refuza iubirea. Acest tip este destul de frecvent chiar în forma sa pura. Variatiile acestuia rezulta din amestecarea sa cu un alt tip si proportia simultana de agresiune. Din punct de vedere social si cultural acest tip reprezinta revendicarile pulsionale elementare ale Se-ului, caruia i s-au supus celelalte instante psihice.
Al doilea tip, obsesionalul, se distinge prin predominarea Supraeului care se separa de Eu sub o mare tensiune. El este dominat de angoasa morala în locul fricii de a nu pierde iubirea, manifesta o asanumita dependenta interna în locul celei externe, dezvolta un mare grad de autonomie, si devine din punct de vedere social un purtator propriu-zis, predominant conservator, al civilizatiei.
Cel de-al treilea tip, narcisicul, este în esenta caracterizat negativ. Nici o tensiune între Eu si Supra-eu – la acest tip abia daca se ajunge la edificarea unui Supra-eu -, nici o predominare a nevoilor erotice, interesul principal este îndreptat asupra auto conservarii, independent si prea putin intimidat. Eul are la. dispozitie o mare cantitate de agresivitate care se manifesta si în starea de pregatire pentru actiune; în viata erotica se prefera a iubi decât a fi iubit. Oamenii de acest tip se impun în fata altora ca “personalitati”, sunt deosebit de potriviti sa le serveasca celorlalti drept sprijin, sa preia rolul de conducator, sa dea noi imbolduri dezvoltarii culturale sau sa o prejudicieze pe cea existenta.
În afara acestor tipuri pure autorul a descris tipurile mixte, care sunt mult mai des observate decât cele pure. Aceste noi tipuri, erotic-obsesional, erotic narcisic si tipul obsesional-
narcisic, permita, în fapt, o buna localizare a structurii psihice individuale.
În sexologie se vorbeste mult despre tulburarile de libido ca tulburari ale dorintei sexuale fara sa se faca o analiza aprofundata de tip psihanalitic. În ceea ce priveste barbatii, tulburarea de libido ocupa locul al doilea dupa ejacularea precoce. Dintre cauzele scaderii dorintei la barbati sunt: oboseala, aparitia unor boli cronice, bolile endocrine în special cele care afecteaza glandele care produc hormoni’ sexuali si în special tulburarile afective de tipul anxietatii si depresiei. Alte cause de scadere a libidoului la barbat: tulburarile de somn, dorinta de a controla sau a pedepsi sotia, andropauza, alcoolul, medicatia psihotropa sau antihipertensiva, infidelitatea. Un capitol aparte îl reprezinta folosirea drogurilor, în primul rând heroina, cocaina si marijuana.
În ceea ce priveste libidoul feminin acesta pare sa fie cea mai frecventa tulburare sexuala la femei depasind în frecventa anorgasmia (absenta placerii sexuale). Dintre cauzele cele mai frecvente sunt oboseala, nivelul ridicat de stres, problemele emotionale, problemele relationale de cuplu, tulburarile hormonale în special cele legate de menopauza.
Alte cauze: boli cronice ca diabetul, hipotiroidia, interventii chirurgicde mari în zona genitala, bolile psihice de tipul depresiei si anxietatii. incontinenta urinara, nasterile repetate. De asernenea, antidepresivele si ahe medicamente printre care tranchilizantele frecvent folosite de femei duc la o scadere importanta a libidoului.
Dintre tratamentele recomandate pentru cresterea libidoului la barbati cele mai cunoscute sunt remediile naturale (Ginseng, vitamine, minerale), tratamente hormonale cu testosteron, îmbunatatirea dietei, aromoterapia (Ylang- Ylang, trandafir, santaL paciuli) si exercitiile fizice. Pentru femei: creme cu testosteron, reducerea stresului, terapii comportamentale, sfaturi maritale, psihoterapie de cuplu, scaderea în greutate, exercitii fizice si remedii naturale, între care ciocolata îsi pastreaza înca suprematia.