sâmbătă, 10 martie 2012

Meduzele Nomura pun in pericol viata acvatica intr-un viitor cat mai apropiat

Meduza Nomura pune in pericol viata acvatica intr-un viitor cat mai apropiat. Aceste meduze gigant ating 2m si aproape 130 de kg, ataca tot ce le iese in cale si atunci cand sunt capturate sau ucise elibereaza milioane de oua.
Acesti monstri marini traiesc in Marea Japoniei si Marea Chinei, iar o data la 40 de ani, atunci cand se implineste un ciclu biologic, meduzele Nomura se inmultesc peste limita normala.
In urma cu cativa ani, japonezii i-au acuzat pe chinezi ca au aruncat reziduri toxice in mare si din aceasta cauza, se presupune, ca meduzele au ajuns sa atinga dimensiuni impresionante. O meduza Nomura cu tentaculele sale intinse la maximum, atinge intre 10-15 metri lungime. In schimb, rapacitatea meduzelor este una legendara. Specialistii niponi au calculat ca un singur exemplar matur poate consuma intr-o singura zi echivalentul unui bazin olimpic plic cu plancton, actiune cu efecte catastrofale pentru sutele de specii marine care se vad astfel lipsite de principala sursa de hrana.
Pentru ca aceste meduze au impanzit Marea Japoniei, ele nu numai ca vaneaza orice vietate subacvatica dar in prezent au ajuns sa atace chiar si un pescador nipon.
O colonie imensa de meduze s-a agatat de plasele unui pescador nipon si din cauza greutatii impresionante si a fortei cu care atarnau meduzele Nomura, vasul s-a scufundat dintr-o data. Echipajul pescadorului a fost aruncat in apa pentru ca amabrcatiunea s-a scufundat brusc, neputand face fata miilor de meduze ce cantareau fiecare aproape 200 de kg.
Meduza Nomura este o problema cu care se confrunta lumea subacvatica si datorita cresterii numarului indivizilor dar si al organizarii acestora in colonii, la care se mai adauga poluarea dar si incalzirea temeraturii globale, ecosistemul Oceanului Planetar risca sa devina istorie. Specialistii avertizeaza ca daca in urmatorii 10 ani, nu se iau masuri pentru stoparea cresterii gradului de poluarea, o noua specie va stapani marile si oceanele, meduza Nomura.