duminică, 4 martie 2012

Tuberculoza postprimara precoce si tardiva

Tuberculoza postprimara precoce cuprinde toate localizarile tuberculoase determinate prin diseminare hematogena. Cele mai importante manifestari clinice sunt granulia ( tuberculoza miliara ), meningita, pleurezia si peritonita.
      Granulia sau tuberculoza miliara este intalnita cel mai frecvent intre varsta 2 si 5 ani. Din punct de vedere clinic exista exista la cipii urmatoarele forme: tuberculoza miliara acuta generalizata, in care predomina o simptomatologie pulmonara, meningiana, septicemica etc; tuberculoza miliara cronica ( granulie ,,rece,, )exceptionala la copii; noduli Simon, care sunt diseminari pulmonare micronodulare discrete si precoce. Manifestarile tuberculozei secundare evolueaza cu hipersensibilitatea la tuberculina.
      Tuberculoza postprimara tardiva are o evolutie cronica,dar fara tendinta de generalizare. Aceste particularitati se explica prin starea de rezistenta  relativa la infectie, pe care organismul a dobandit-o in cursul primoinfectiei ( starea de alergie tuberculoasa ).
      Focarele de tuberculoza au o evolutie spre cazeificare, cu tendinta la delimitarea prin tesut scleros a focarului cazeos. Leziunile nu se insotesc de adenopatie satelita.
      Tratamentul urmeaza aceleasi principii ca si tuberculoza primara. Antibioticele si chimioterapicele vor fi administrate pana la cicatrizarea completa a leziunilor ( 1 an sau mai putin ). Repaosul la pat este indicat in faza acuta a bolii. Cura de aer va fi facuta la domiciliu sau in sanatoriu. tratamentul medical poate fi asociat cu cel chirurgical: se face exereza in leziunile reziduale, care nu sunt influentate de tratamentul medical, cum este cazul cavernelor.
     Tuberculoza post primara tardiva se mai poate manifesta si sub forma de leziuni renale, osoase, articulare, ganglionare etc.