sâmbătă, 10 martie 2012

Vladimir Putin: tiranie politica si popularitate

Catalogat, de multe ori, mana de fier care conduce Rusia, popular si omul care produce spaima de-a lungul coloanei vertebrale a Europei, Vladimir Putin s-a nascut la 7 octombrie 1952, in Leningrad, respectiv in Sankt Petersburg, devenind cel de-al doilea presedinte al Federatiei Ruse, ca mai apoi sa ocupe functia de prim-ministru. Cum era si de asteptat, numele lui Vladimir Putin inca mai este vehiculat drept conducatorul Rusiei si nicidecum ca prim-ministru. Faptul ca a devenit presedinte intermar, pana la urma, al Rusiei in anul 1999 a insemnat sansa pe care a primit-o de la electoratul rus, in 2000, castigand cursa prezidentiala. De fapt, odata cu demisia presedintelui Boris Eltin, Putin a primit, in conditii controversate inca, functia de presedinte interimar al Rusiei. Si bineinteles ca si cea de-a doua cursa prezidentiala a castigat-o tot Putin, insa, din pacate pentru el, Constitutia permitea numai doua mandate, drept pentru care, de la 8 mai 2008, Vladmir Putin ocupa functia de prim-ministru a Rusiei, ca rezultat vadit al sprijinului acordat actualului presedinte, Dmitri Medvedev. Chiar si asa, interesant este de urmarit cariera fulminanta pe care Putin a avut-o in cadrul KGB. De pilda, fostul presedinte al Rusiei, conform unei publicatii americane, a fost insarcinat cu urmarirea si supravegherea unor cetateni de alte nationalitati, care se aflau in Leningrad.
Cel mai probabil, datorita progreselor evidente pe care tanarul Putin le facuse, acesta a fost transferat in randurile primei directii ale KGB, urmand, de asemenea, si alte antrenamente aditionale. Chiar si in anul 1991, dupa caderea regimului comunist, Vladimir Putin si-a continuat cariera din KGB, ocupand o functie la Facultatea de Relatii Internationale, din cadrul Universitatii din Leningrad. Motivul a fost unul simplu: Putin trebuia sa ofere informatii despre studenti. In sfarsit, omul politic de astazi a demisionat din serviciul de inteligenta la 20 august 1991, insa teoriile care se vehiculeaza astazi sunt numeroase. Controversele si criticile deopotriva ii urmaresc indeaproape cariera lui Putin, conducatorii tarilor europene considerandu-l, printre altii, cel mai de temut sef al unui stat care se afla in Europa. Si vizavi de Romania, pozitia Rusiei este, bineinteles, una critica, indeosebi dupa ce americanii au instalat un scut antiracheta pe teritoriul Romaniei. Sa nu mai pomenim de tensiunile ce s-au acumulat in ultimele decenii intre Bucuresti si Moscova, din cauza Moldovei. Desi un personaj controversat de pe scena internationala politica, Vladimir Putin, cel putin la inceputul anilor 2000 a afisat dorinta de a se alatura puterilor occidentale in lupta impotriva terorismului. De pilda, dupa atacurile de la 11 septembrie 2001, Vladimir Putin si-a exprimat regretul sincer, angajandu-se, totodata ca va lupta alaturi de puterile occidentale impotriva terorismului. Pe de alta parte, in interiorul tarii, Putin este apreciat si pentru faptul ca a stabilizat, in cele din urma, Rusia, si a redus coruptia.
In acelasi timp, este criticat de o opozantii politici pentru metodele prin care a reusit toate aceste lucruri, tot opozitia acuzandu-l pe prim-ministrul Rusiei de intimidare. De asemenea, trebuie sa amintim si pozitia lui fata de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, el manifestandu-si in mod clar nemultumirea fata de decizia celorlalte state, conform careia, din anul 2007, Romania si Bulgaria vor fi tari membre ale Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, e posibil ca Putin sa nu fi fost de acord ca Romania ori Bulgaria sa intre in Uniunea Europeana incepand cu anul 2007. Chiar si asa, Vladimir Putin a reusit, in cadrul Summit-ului din 2008 de la Bucuresti, sa determine marile puteri din cadrul NATO sa decida ca timpul Georgiei si Ucrainei pentru a fi admise in organizatie nu a venit inca si chestiunea va trebui rediscutata. Insa trebuie sa recunoastem si partile bune ale mainii de fier ale Rusiei, si-anume ca tara a cunoscut o perioada de prosperitate si, implicit, de crestere economica.
Cu toate acestea, pe scena internationala politica, Putin este aspru criticat, mai ales ca, la Congresul din 24 septembrie 2011, Medvedev l-a propus pe Vladimir Putin pentru presedintie in anul 2012, iar, surprinzator sau nu, Putin a acceptat imediat. Fara doar si poate, omul politic care deja a avut doua mandate il va castiga si pe cel de-al treilea, asa cum multi analisti au precizat. Totodata, Medvedev este vazut ca ocupant, incepand cu anul 2012, al functiei de prim-ministru al Rusiei. Interesant este ca rusii, cel putin o mare parte dintre ei, sunt foarte incantati de conducatorul lor, mai ales ca Vladimir Putin are o imagine aproape nepatata in ochii populatiei. Sa nu uitam, de pilda, vodka Putinka sau caviarul Putina. Dorinta oamenilor de a-si arata respectul si aprecierea fata de conducatorul rus este, bineinteles, si alimentata de Putin, care afiseaza o imagine la care nu este nimic altceva de adaugat: pasionat de artele martiale, de calatorii si de sport, in general, Putin se bucura de o mare popularitate in randul cetatenilor rusi. Cert este ca, in aceste momente, vorbim despre cel care, incepand cu anul 2012, va fi, pentru a treia oara, presedinte al Rusiei.