duminică, 4 martie 2012

Asfixia nou-nascutului

Definitie:
Asfixia sau apneea la nastere este absenta primei respiratii dupa 60 de secunde de la nastere: se insoteste de cianoza si bradicardie si poate determina moartea datorita lipsei de oxigen a tesuturilor.

Asfixia la nastere poate fi determinata de :
- cauze centrale
- cauze pulmonare
- cauze cardiace
- cauze metabolice

Din punct de vedere clinic, evolutiv, asfixia nou nascutului se poate prezenta sub trei forme:- Apneea tranzitorie este forma cea mai frecventa si cea mai usoara a asfixiei neonatale.Ea se caracterizeaza prinnedeclansarea imediata a primei respiratii si este insotita de coloratia roza sau usor cianotica a tegumentelor: bataile inimi sunt normale:tonusul muscular este prezent.

In aceasta forma clinica, pentru declansarea si sustinerea resipratiei se aplica masuri simple de reanimare sau resuscitare: excitatiile mecanice simple (frictiuni cu carpe incalzite) sau numai dezobstruarea cailor respiratorii ( aspiratie imediata cu o sonda moale a mucozitati si lichidului amniotic din nas, gura si faringe ) sunt suficiente pentru declansarea respiratiei.
-Asfixia albastra se caracterizeaza prin absenta miscarilor respiratorii, cianoza accentuata si generelizata ( mai intensa la fata, buze si extremitati ) bataile inimii sunt prezente, perceptibile, dar dar neregulate si rare. Copilul nu tipa
Tonusul muscular este relativ normal ( uneori prezinta hipotonie, cap balant ).
-Asfixia alba ( sincopa alba sa asfixia de gradul II ) se manifesta prin lipsa respiratiei, insotita de poluare livida (de ceara )a tegumentelor, disparitia tonusului muscular, inertie absoluta ( copilul este moale ca o carpa ), cu stare de insensibilitate si areflexie.
Bataile inimii sunt asurzite aproape inperceptibile, foarte rare, neregulate. Cordonul ombilical este lipsit de pulsatii.

Evolutie. Dupa aplicarea urgenta a masurilor de resuscitate, copilul cu asfixie albastra isi poate reveni sau poate trece in asfixie alba. Asfixia alba este extrem de grava si daca nou-nascutul nu isi revine in 30-60 de minute, evolutia se face spre moarte

Tratamentul este profilactic si curativ. Masurile de profilaxie sunt cele mai importante si conta in : prevenirea prematuritatii si a traumatismului obstetrical, asigurarea unei oxigenari a orfanismului fetal in timpul travaliului, administrandu-se parturientei oxigen, glucoza, vitamina C.
Tratamentul curativ se aplica de urgenta maxima.El trebuie sa fie instituit cu blandete si sa asigure nou-nascutului protectie contra infectiilor si a pierderilor de caldura. Acest tratament consta in reanimarea respiratorie efectuata in sala de nastere. Dupa reanimare, copilul este transportat intr-un salon de nou-nascuti cu dotari si conditii speciale de ingrijire.