vineri, 2 martie 2012

Menstruatia, simptome premenstruale, remedii pentru dureri menstruale

Menstruatia - stare de disconfort?

Atunci cand apare menstruatia, femeile resimt o stare dureroasa si neplacuta de disconfort. Adesea, barbatii nu au nici o idee despre ceea ce se petrece atunci in cazul femeii. Statisticile arata prezenta durerilor, a tulburarilor si a menstruatiei excesive la majoritatea adolescentelor si tinerelor femei. De asemenea, s-a constatat faptul ca, daca fetele aflate la menstruatie in perioada pubertatii sunt supuse unor eforturi intense sau unor mari stresuri psihice, chiar si cele mai sanatoase dintre ele pot sa fie afectate apoi foarte grav. Faptul ca odihna in perioada menstruatiei este necesara a fost demonstrata de numeroase cercetari.


Cele patru tipuri ale manifestarilor sindromului premenstrual. Diverse observatii practice impreuna cu studiul sistematic al comportamentului feminin in perioada premenstruala, au condus la descoperirea existentei anumitor tipologii premenstruale.

    Primul comportament feminin este caracterizat de un apetit crescut fata de dulciuri. Din punct de vedere fiziologic, organismul reactioneaza imediat si foarte intens la scaderea nivelului de glucoza din sange, fenomen care survine adeseori in perioada premenstruala. Pentru femeile din aceasta categorie, consumul de dulciuri si de alimente consistente dulci este o necesitate importanta. Astfel, ele vor resimti acut nevoia consumului de dulciuri, datorita hipoglicemiei ce apare cu putin timp inaintea declansarii menstruatiei. Hipoglicemia determina de asemenea, si aparitia unor tulburari specifice cum ar fi: astenia, palpitatiile si migrenele.
    Cel de-al doilea tip de comportament este caracterizat de o sensibilitate marita fata de predominanta hormonilor estrogeni in raport cu cei progesteronici. Este important sa precizam ca nu secretia de estrogeni este cauza acestui tip de comportament, ci deficitul de hormoni progesteronici, care face ca raportul estrogeni/progesteron sa prezinte un dezechilibru serios, uneori chiar sever.
    Femeile din cea de a treia categorie prezinta dispozitii ezitante, o slabire a memoriei insotita de desincronizarea generala dintre intentie si realizare, incapacitatea de a lua decizii si o accentuata tendinta depresiva care determina, la unele femei, tendinta de a plange si de a fi profund deprimate, chiar in cazul unor probleme neinsemnate.
    Cel de-al patrulea tip de comportament este caracterizat de o retentie accentuata de lichid la nivelul tesuturilor. Fluctuatia ratei de secretie a hormonilor estrogeni cauzeaza acest fenomen, care, la randul sau, este responsabil de starea de supraponderabilitate care tinde sa se instaureze.

Indicatii pentru ameliorarea manifestari premenstruale

    Femeile ce simt un apetit crescut fata de dulciuri trebuie sa isi asigure din timp un aport armonios de glucide care sa provina din alimente naturale. Este recomandat consumul fructelor dulci si a produselor naturale pe baza de miere.
    Femeile care sesizeaza aparitia unor stari de irascibilitate si de tensiune nervoasa accentuata, vor evita deficitul de progesteron. Astfel ele vor trebui sa foloseasca plantele care stimuleaza producerea acestui hormon, cum ar fi verbina, lemnul lui Avram, zmeur.
    Femeile ce prezinta anumite stari depresive cu tendinta de a plange vor folosi spre ingerare plante stimulente si euforizante, administrate chiar in perioada dinaintea menstruatiei. Plante estrogenice sunt: anason, ginseng, lemn dulce, salvie, soia, trifoi rosu. Se pot folosi cu succes si produse afrodisiace naturale cu efect stimulator.
    Femeile ce se confrunta cu o accentuata retinere de lichid la nivelul tesuturilor, vor folosi in mod frecvent plante si produse naturale avand proprietati diuretice. Coada calului, matasea de porumb, radacina de pir sau cozile de cirese sunt doar cateva din plantele cu efecte diuretice.


Sexul in timpul perioadei de menstruatie

In aunumite culturi, sexul in aceasta perioada este total interzis fiind considerat tabu. In mjoritatea culturilor insa femeile sunt cele care iau decizia de a face sau nu sex. Unii barbatii sunt si ei mai putin doritori sa se aventureze intr-o partida de sex in aceste conditii. Daca totusi aceasta perioda din luna nu va face sa va inchideti in casa si sa uitati de activitatile cotidiene e bine sa stiti cateva lucuri care sa va ajute sa treceti prin ea cu succes.

    In aceasta perioada disconfortul nu este dat doar de prezenta menstruatiei in sine ci si de sensibilitatea mai crescuta a organismului. Cu toate acestea activitatea sexuala nu este in totalitate interzisa. O igiena adecvata poate sa dea senzatia de curatenie si astfel cel mai mare disconfort este eliminat. Este foarte important sa nu neglijam aspectul bolilor cu transmitere sexuala care in aceasta perioada sunt favorizate, in special virusul HIV.
    Pentru femeile care se afla intr-o relatie este cel mai probabil sa faca sex in aceasta perioada pentru ca au o legatura mai apropiata cu partenerul. Este foarte important sa se simta confortabil in prezenta lui, iar o atitudine de genul nu ma deranjeaza, eu te gasesc oricum foarte sexy nu poate fi dacat binevenita. Din punct de vedere fizic, in afara de riscul crescut la contactarea bolilor nu exista restrictii in aceasta perioada. Majoritatea femeilor aleg sa nu intretina relatii sexuale in aceste zile, dar in acealsi timp simt ca libidoul este mult mai ridicat acum.
    Dusul este oricum locul preferat pentru sex in timpul menstruatiei. Si in plus nici nu e nevoie de penetrare ca sa simti placere alaturi de un om drag. Mangaierile sau un masaj inlocuiesc cu succes activitatea sexuala. Sanii sunt mult mai senisbili iar mangaierile cu ajutorul unui ulei aromat pot sa faca minuni.
    Cel mai important este confortul tau. Aceasta perioada nu este cea mai buna din luna, dar daca esti creativa nu va mai trebui sa tai cateva zile din calendarul vietii sexuale, ci vei invata sa le explorezi la maxim.