vineri, 2 martie 2012

Materia si energia Universului

Stiati ca doar aproximativ 4% din continutul total de materie si energie al Universului este format din atomi, adica forma obisnuita de materie din care suntem formati noi, plantele, stelele si gazul interstelar?

In schimb exista o noua forma de materie care este de aproximativ 26% din structura Universului.

Materia obisnuita nu interactioneaza cu aceasta noua forma de materie decat gravitational. Astfel, lumina trece prin aceasta materie neperturbata, iar materia este invizibila.

A fost denumita totusi nu materia invizibila, ci materia intunecata, ori materia neagra. Existenta ei este dedusa indirect din masurarile experimentale ale miscarilor stelelor in galaxii si ale galaxiilor in roiuri de galaxii.

Dar o particula elementara de materie intunecata nu a fost inca descoperita in laborator. Este insa una din prioritatile marelui accelerator Large Hadron Collider care a pornit in toamna lui 2009 la Geneva si la care participa si cercetatori din Romania.

Nu in ultimul rand, aproximativ 70% din Univers este constituuit dintr-o forma noua de energie, denumita si ea, la fel de misterios, energia intunecata, sau energia neagra. Este un fel de energie a vidului, adica este detinuta chiar si de spatiul absolut gol.

Aceasta energie este cauza pentru care Universul nu doar ca este in expansiune, asa cum se stia de la Hubble din anii 1930, ci este in expansiune accelerata. Universul se extinde din ce in ce mai repede si stim asta de aproximativ 20 de ani, cand a avut loc o revolutie in cosmologie, datorita satelitilor performanti lansati special cu acest scop, de a studia Universul la distante cat mai mari.

Astfel, fiecare galaxie din Univers se indeparteaza de noi, mai putin galaxiile din grupul local de galaxii, care sunt tinute la un loc de forta gravitationala. De exemplu, galaxia noastra si galaxia Andromeda se vor ciocni cam peste 7 miliarde de ani.

Universul este, iata, mai fascinant si misterios decat se credea acum 20 de ani. Doar 4% din Univers este inteles si explicat de legile curente ale stiintei, anume Modelul Standard al particulelor elementare si interactiilor intre ele. Restul de 96% cum se explica?

Iata asadar scopul principal al fizicienilor teoreticieni si experimentatori din fizica particulelor elementare.