joi, 1 martie 2012

Şocul anafilactic

Ce este şocul anafilactic
Şocul anafilactic, numit şi anafilaxie, este cel mai sever şi mai înspăimântător răspuns alergic. Anafilaxia este un răspuns al anticorpilor imunoglobulinici la un număr mare de alergeni. Răspunsul este brusc, apărând în secunde sau minute de la contactul cu un alergen.
Reacţia anafilactică este sistemică, aceasta însemnând că nu se limitează la locul iritaţiei. Simptomul caracteristic este constricţia căilor aeriene. Constricţia se asociază adesea cu şoc-o situaţie în care se produce o scădere bruscă a tensiunii sangvine ce determină puls rapid, precum şi slăbiciune, paloare, confuzie mentală şi inconştienţă. Anafilaxia necesită tratament imediat şi poate produce moartea dacă nu este tratată rapid.
O persoană care are iniţial doar o reacţie uşoară poate prezenta o reacţie severă după o altă expunere. O persoană poate prezenta hipersensibilizare în orice moment, indiferent că a fost sau nu sensibilizată anterior.

Semnele  şi simptomele şocului anafilactic

Constricţia căilor respiratorii, inclusiv umflarea gâtului, ceea ce duce la o respiraţie dificilă, şoc asociat cu o scădere severă a tensiunii sangvine, puls rapid, urticarie şi dungi sub piele (angioedem), greaţă, vărsături sau diaree, ameţeli, confuzie mentală, vorbire incoerentă sau anxietate extremă, umflarea buzelor şi a limbii, încălzirea bruscă a pielii şi pruritul intens.
Cauzele declanşării şocului anafilactic
Aproape orice alergen poate produce această reacţie. Anafilaxia survine mai frecvent după înţepăturile anumitor insecte sau după injectarea intravenoasă a numitor medicamente. Anumite alimente, ca  arahidele, nucile  şi scoicile, pot declanşa, de asemenea, reacţii fatale. Polenurile determină rareori răspuns anafilactic. Unii oameni au reacţii anafilactice cărora nu li se poate depista cauza.

Tratament
ul şocului anafilactic
Tratamentul standard pentru anafilaxie este injectarea de adrenalină (epinefrină) cât mai repede cu putinţă. Aceasta deschide căile aeriene şi ameliorează circulaţia sangvină. Resuscitarea cardiopulmonară şi traheoctomia de urgenţă-o incizie care creează o deschidere în trahee-trebuie realizate uneori ca  metode de salvare a vieţii. Dacă observaţi la cineva o reacţie alergică cu semne de anafilaxie, chemaţi imediat personalul medical de urgenţă. Verificaţi dacă personalul are medicaţia specială pentru inhalare, înghiţire sau injectare pentru simptomele unei crize alergice. Dacă aveţi pregătire în resuscitarea cardiopulmonară, realizaţi procedura, în caz că persoana în cauză nu respiră sau nu are puls.