vineri, 2 martie 2012

Ajuta-ti copilul sa-si descopere talentul

Orice copil are anumite activitati care ii plac mai mult decat celelalte. Fie ca ii place sa construiasca, sa mestesugeasca ceva, fie ca ii place sa deseneze sau este atras de matematica, tu ca parinte trebuie sa afli ce il atrage mai mult pe copilul tau si sa il ajuti sa isi dezvolte talentul. Incurajeaza-l sa isi urmeze visul inca de mic, pentru ca multi copii nu au incredere in ei si renunta foarte usor.
Curiozitatea si pasiunile pe primul loc
Cand sunt mici, copii vor sa faca lucruri noi si interesante. Au entuziasm, iar in functie de entuziasm iti vei da seama ce ii place. De exemplu daca face Aikido si vezi ca mereu te grabeste si nu vrea sa intarzie la antrenamente, inseamna ca ii place activitatea respectiva.
Invata-l in joaca
Fa in asa fel incat cel mic sa aiba in jurul lui lucruri sau jucarii care sa il stimuleze, care sa ii scoata la iveala partea creatoare (creioane, plastilina, truse de cusut, cuburi). Cumpara-i copilului jucarii educative pentru a-i stimula creativitatea.
Pana in varsta de 10-11 ani copilul ar trebui sa isi descopere talentul daca este ajutat. Incurajeaza-ti copilul in joaca sa faca anumite activitati, sa vada mai multe posibilitati si apoi vezi ce activitati ii plac mai mult.
Uneori poate ti se pare ca cel mic s-a plictisit de o anumita activitate dar trebuie sa iei in considerare ca exista posibilitatea ca cel mic sa se fi lovit de un obstacol, are nevoie de ajutorul tau insa nu iti spune pentru ca ii este teama sa iti ceara acest ajutor de frica sa nu te dezamageasca. Pentru ca un copil care are o relatie buna cu parintele vrea sa ii faca pe plac si sa nu il dezamageasca.
Obstacolele pot fi colegii sau prietenii care il descurajeaza, profesorii sau concurenta. Ce se intampla cand nu mai face fata concurentei? Atunci trebuie sa il ajuti pe copil sa capete incredere in el. In cazul in care observi ca acea concurenta este mult mai puternica, intereseaza-te daca cel mic are sanse sa depaseasca acea concurenta (intreaba profesorii sau alti mentori ai copilului care ii cunosc potentialul si in functie de raspunsul lor si parerea ta, va trebui sa iei o decizie).
Daca vezi ca cel mic este entuziasmat sa faca lucruri npi si sa invete, sigur are un talent in ceva si iti va veni usor sa il depistezi in timp. Este mai greu insa cand ai un copil tacut si neentuziasmat in ceea ce priveste lucrurile noi. In acest caz, afla daca il deranjeaza ceva, apropie-te de el si comunica cu el. Cu rabdare vei reusi sa il faci sa isi exprime sentimentele sau sa capete incredere in el si sa se manifeste intr-un fel sau altul. In timp va reusi sa se bucure de lucrurile din jurul lui si tu ii vei putea descoperi talentul.