sâmbătă, 3 martie 2012

Texas Hold'em

Introducere

Originar din Texas, acest joc datează din 1900. Variația de poker a fost introdusă în Las Vegas în 1967 de nişte jucători din Texas şi anume Crandell Addington, Roscoe Weiser, Doyle Brunson, Amarillo Slim. Spre deosebire de draw poker, unde nu este decât o rundă de pariere, în Texas Hold’em sunt 4 runde, oferindu-vă posibilitatea de a folosi diferite strategii.

Texas Hold’em este una dintre cele mai răspândite variații de poker. Din anul 2000 popularitatea acestui joc a crescut datorită televiziunii, internetului şi cărților de specialitate. În acest timp Texas Hold’em a înlocuit Seven Card Stud şi multe alte variații de poker în casino-urile din Statele Unite. Simplicitatea jocului şi popularitatea sa au inspirat multe cărți de strategie ce oferă informații utile atât jucătorilor începători cât şi celor experimentați.


Cum se joaca 


Spre deosebire de Seven Card Stud, unde dealer-ul împarte la începutul fiecărei runde în sensul acelor de ceasornic pornind de la jucătorul din stânga sa, dealer-ul din Texas Hold’em va începe să împartă cărțile în funcție de cine are butonul. Butonul ne indică care jucător este dealer. Acest buton, în majoritatea sălilor de poker, are  reprezentarea grafică (D). Deşi dealer-ul este cel care împarte cărțile, în jocul online, jucătorul în fața căruia se află butonul are posibilitatea de a juca ca şi cum ar fi dealer.

Pasul următor este acela în care se stabileşte ce jucător pune pariul mic (small blind) şi respectiv pariul mare (big blind). Primul jucător din stânga butonului va avea small blind-ul, iar jucătorul din stânga acestuia va avea big blind-ul. Pariul mic (small blind) reprezintă jumatate din valoarea pariului mare, și deasemenea, jumătate din pariul minim pe care îl puteți face. Astfel, într-un joc cu mize de 2$/4$, pariul mic va fi de 2$. Big blind-ul are întotdeauna aceeaşi valoare ca şi pariul minim de joc, astfel, într-un joc cu mize de 5$/10$, valoarea pariului minim va fi de 10$.

După ce se stabilesc blind-urile, dealer-ul va împărți întotdeauna cărțile începând cu jucătorul din stânga sa. Jucătorii vor primi 2 cărți cu fața în jos. Prima runda de pariere va începe cu jucătorul aflat în stânga jucătorului care pune pariul mare (Big blind). Acesta nu poate verifica (Check), ci doar să renunțe (Fold), să cheme (Call) sau să pluseze (Raise).
 
Flop

Odată cu încheierea primei runde de pariere se va trece la flop. În timpul flop-ului se vor etala 3 cărți pe masă, care vor fi la comun, fiecare dintre jucători putând să îşi construiască mâna cu acestea. Dealer-ul “va arde” o carte înainte de împărțirea flop-ului, astfel ordinea cărților va fi aleatorie. După operațiunea de deschidere, jucătorul situat în stânga butonului va fi întotdeauna cel care va acționa primul la fiecare rundă de pariere. Jucătorul poate să verifice (Check) sau să parieze (Bet), însă dacă un jucător alege să parieze (Bet), ceilalți jucători rămaşi nu mai au dreptul să verifice, având la dispoziție doar Call sau Raise. Dacă jucătorul care are butonul (D) părăseşte jocul (Fold), butonul rămâne activ şi va fi lăsat în aceeaşi poziție pentru a rămâne constant pe parcursul jocului.
 
Turn

Denumit de unii jucători “the Fouth Street”, turn-ul este a patra carte care va fi etalată pe masa de joc. Ca de obicei, dealer-ul “arde” o carte apoi cartea de turn va fi poziționată în dreapta flop-ului. Pariurile din din această rundă, ca și pentru flop, se află la limita maximă. Într-un joc de 2$/4$, pariul va fi de 4$. Plusările nu vor putea avea o valoare mai mică de 4$ şi nu se premit decât trei plusări (Three Raises). Dacă rămân doar doi jucători în joc, aceştia pot plusa (Raise) ori de câte ori doresc. În schimb în turnee se aplică regula de trei plusări permise, chiar dacă mai sunt doar doi jucători în joc.
 
River

În cele din urmă dealer-ul va etala şi a cincea carte (River) în dreapta turn-ului. La terminarea rundei de pariere toți jucătorii îşi vor etala cărțile (Showdown) şi va câştiga măna cea mai mare în funcție de clasamentul standard universal al mâinilor. Jucătorul care a avut ultima acțiune din această rundă va fi primul care îşi va arăta cărțile. În cazul în care ceilalți jucători nu au răspuns (Call) pariului dumneavoastră aveți dreptul să nu vă arătați cărțile.